DEL

Demokraatit har noteret sig, at en hel del har kritiseret, at alkoholloven nu igen er blevet mere liberal og frihedsorienteret. Senest er der kommet kritik heraf fra Red Barnet i KNR.

Lad det være sagt med det samme; Demokraatit var imod stramningerne, da det daværende Naalakkersuisut anført af IA indførte disse, og vi lovede vælgerne, at hvis vi fik noget som helst at skulle have sagt efter valget, så ville samtlige stramninger blive rullet tilbage. Nu har vi holdt, hvad vi lovede, og det er vi stolte af.

Vi erkender, at vi fortsat har et problem med alkoholmisbrug i vores samfund. Men vi nægter at hoppe med på IA’s holdning om, at forbud og et overkontrollerende samfund er den rigtige vej at gå. Vi tror på frihed. Og vi er overbeviste om, at hvert enkelt menneske er lykkeligst, hvis han/hun kan bestemme mest muligt over sig selv.

En ting der ikke har fået den fortjente omtale er Inatsisartuts behandling af lovforslaget om behandling af afhængighed. Et lovforslag vi fuldstændig ukritisk var ved at stemme igennem på Efterårssamlingen 2018, men som Demokraatit krævede udsat til Forårssamlingen 2019, da vi ville være sikre på at den nye lov, ville komme så mange mennesker til gavn som overhovedet muligt.

Vi fra Demokraatit ønsker, at alle kræfter skal tages i brug i arbejdet med behandling af afhængighed.

Vi har en hel masse kompetente ildsjæle i vores samfund, som vi ikke udnytter, fordi vi politisk har lavet begrænsninger for disse menneskers rammer for at udføre deres arbejde.

Gennem udvalgsbehandlingen har vi fra Demokraatit sikret, at dette ikke kommer til at ske igen.

Vi mener ikke, at det kan være rigtigt, at vi ikke kan skabe de fornødne rammer for bedst mulig udnyttelse af vores egne stærke ressourcer, men at man i endnu et tilfælde ikke har tillid til , at vores ellers velegnede misbrugsbehandlere kan løse opgaven, og at man derfor hellere politisk vil tage hele ansvaret til sig for at få så meget kontrol som muligt. Det er ikke den retning Demokraatit ønsker at gå.

Vi stoler på, at enhver som ønsker at tage et medansvar skal have muligheden for det, hvilket ligger til grund for vores krav til Naalakkersuisut om at borgere i princippet kan benytte alle godkendte eller anerkendte behandlingstilbud og behandlere i Grønland.

Alkoholisme er en sygdom og den skal behandles som en sygdom – det er ikke en sygdom man kan komme over ved afskærmning, reklameforbud og begrænsning.

Det er derfor nødvendigt, at vi åbner op for flere behandlingsmuligheder herhjemme, da vi som vi alle ved ikke kan blive raske af 1 slags medicin, den ene slags medicin i misbrugsbehandlingen i Grønland svarer til Allorfik, som man politisk har givet lov til at være den dominerende behandler af afhængighed.

Ændringerne af alkoholloven er en sejr for friheden og for troen på, at det enkelte menneske er i stand til på bedste vis at leve sit eget liv. Og hvis man vil friheden, så er man også nødt til at hylde den, og derfor er det et skridt i den forkerte retning hver eneste gang, vi indskrænker borgernes frihed, og et skridt i den rigtige retning hver gang vi øger friheden.

Når det er sagt, så er Demokraatit enige med Red Barnet i, at vi fortsat skal finde på nye måder at bekæmpe alkoholmisbruget. Og jeg synes faktisk, at vi er godt i gang. Den nye lov om behandling af afhængighed er vi yderst tilfredse med, da den nye lov sikrer en bedre og mere kvalitativ behandling.

Men vi skal også blive bedre til at oplyse børn og unge om alkohol, så de får et sundt forhold til alkohol og lærer at drikke med måde i stedet for at drikke med det ene formål at blive fulde. Her har forældrene et stort ansvar. Som voksne og ansvarlige mennesker er vi simpelthen nødt til at forstå, at børn spejler sig i vores handlinger, og så er vi nødt til at handle derefter.

Folkeskolerne har også et stort ansvar. Jeg så gerne, at man på alle klassetrin fokuserede på alkohol og underviste i, hvad der er af skadelige og negative konsekvenser ved overdrevent brug af alkohol. Dette kunne være som temadage, og meget gerne på en måde, hvor man inddrog befolkningen eksempelvis ved at invitere en tørlagt alkoholiker til at holde foredrag.

Der er ingen lette løsninger, når det drejer sig om at opdrage børn og unge til at få et sundt forhold til alkohol. IA og den tidligere koalition forsøgte den lette løsning ved at skabe en række tvivlsomme forbud og afskærmninger. Det var en ret grov krænkelse af det enkelte menneskes frihed, og er nu heldigvis fortid.

Med den nyligt vedtagne lov om behandling af afhængighed har vi i Inatsisartut vist, at vi godt kan samarbejde fornuftigt om at skabe en god lov.

Jeg tror og håber, at vi også kan sætte os sammen og lave tiltag, der bekæmper rusdrikkeriet og sikrer, at de kommende generationer får et ordentligt og fornuftigt forhold til alkohol.

Mvh.
Malene Vahl Rasmussen
Inatsisartutmedlem for Demokraatit

Kontakt Os / Attavigisigut

Vi er ikke tilgængelig lige nu. Men du kan sende os en e-mail, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt. Massakkut pissarsiarisinnaanngikkutsigut e-mailerpigisinnaavatsigut, uterfigissavatsigit piaarnerpaamik.

Kan ikke læses? Skift tekst. captcha txt