Naalakkersuisoq for Sundhed Doris Jakobsen var hurtig med at kommentere det kræftstudie, der blandt andet viser, at risikoen for at dø af kræft er dobbelt så stor her i landet som i resten af Norden. Hendes kommentarer virker som om, at de er trukket i en automat. Det er simpelthen for let bare at sige, at vi skal forebygge og at vi skal håbe på, at den Kræftplan der blev igangsat i 2014 virker. Vi er nødt til at tage det her problem meget mere seriøst. De konstante budgetrokeringer og den manglende bemanding i Sundhedsvæsenet har i mine øjne betydet, at det er stort set umuligt at udvikle og effektivisere. Måske er det derfor, at Doris vælger den nemme løsning ved blot at pege på for eksempel forebyggelse som en løsning på problemet?

Der er intet forkert og intet kontroversielt ved den pressemeddelelse som Naalakkersuisoq for Sundhed Doris Jakobsen har udsendt som kommentar til det kræftstudie, der – ganske nedslående – viser, at antallet af kræfttilfælde herhjemme er stigende og at dødeligheden herhjemme er dobbelt så stor som i resten af Norden. Problemet med kommentaren fra Doris Jakobsen er, at hun blot siger de ting som vi allerede gør og som vi har gjort i lang tid. Det er ganske visionsløst.

Kræft er en forfærdelig sygdom, som vi næsten alle har haft inde på livet forstået på den måde, at vi alle kender nogen, der har haft sygdommen. Den her undersøgelse viser, at antallet af kræfttilfælde er stigende og at dødeligheden er alt for høj i forhold til de andre lande i Norden. Det er vi nødt til at tage meget mere seriøst. Vi skal stadig gøre alt det som Doris Jakobsen siger, men vi skal altså også gøre noget andet end vi plejer – undersøgelsen viser jo netop, at det vi har gjort indtil nu ikke er godt nok.

Jeg savner, at Doris Jakobsen klart og tydeligt siger: ”På kræftområdet gør vi det simpelthen ikke godt nok, og nu vil jeg bruge en masse energi på at finde ud af, hvad det er vi gør forkert.”

I stedet vælger hun den lette løsning og snakker om alt det vi allerede gør.

Jeg mener, at vi bør gå anderledes til værks. Jeg synes, at vi skal finde ud af præcis, hvad det er der virker i de andre nordiske lande. Hvad har de gjort for at nedbringe kræfttilfælde og kræftdødeligheden? Er der nogle af deres erfaringer, vi kan bruge herhjemme?

Her er det i mine øjne et stort problem, at der ikke er nok fokus på at udvikle og effektivisere vores Sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenet er under pres, og det betyder, at man med Doris Jakobsens egne ord (Svarene til § 37 spørgsmål nummer 188/2018) er nødt til at nedprioritere igangsættelse af større udviklingsprojekter. Det er vi nødt til at lave om på. Vi er nødt til at ændre prioriteterne i Sundhedsvæsenet, hvor der i mine øjne bliver brugt for mange penge på eksempelvis administrativt personale og for lidt penge på udvikling. Doris Jakobsens holdning – jævnfør  § 37 spørgsmål nummer 188/2018 – er mere, at man er nødt til at nedprioritere optimeringstiltag og udviklingsprojekter på grund af økonomi og bemanding.

Det her kræftstudie viser os, at der er noget galt. Derfor er det ganske forkert, at Doris Jakobsen blot vil gøre mere af det samme. Vi er nødt til at gøre nogle ting anderledes.

Mvh.
Malene Vahl Rasmussen
Sundhedsordfører for Demokraatit

Kontakt Os / Attavigisigut

Vi er ikke tilgængelig lige nu. Men du kan sende os en e-mail, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt. Massakkut pissarsiarisinnaanngikkutsigut e-mailerpigisinnaavatsigut, uterfigissavatsigit piaarnerpaamik.

Kan ikke læses? Skift tekst. captcha txt