Nyheder

Jule- og nytårsudtalelse fra Demokraterne:  Juleønsker og nytårsforsætter skal være realistiske

Jule- og nytårsudtalelse fra Demokraterne: Juleønsker og nytårsforsætter skal være realistiske

Author: Demokraatit/30. december 2017/Categories: Nyheder

Rate this article:
No rating
Her hvor året slutter er der tradition for hyggeligt samvær med familie og venner i juledagene og nytårsaften. Der er også tradition for juleønsker og nytårsforsætter. I vores privatliv prøver vi at være realistiske om disse ting. Demokraternes juleønske er, at vi skal overføre denne realistiske tilgang til det politiske liv og vores nytårsforsæt er, at vi vil kæmpe for at overbevise de andre partier om at gøre det samme.

Af Randi Vestergaard Evaldsen, Formand for Demokraterne

Juleønsker er smukke. Jeg ønsker mig fred i verden. Jeg ønsker mig en verden uden seksuelle overgreb. Jeg ønsker mig en verden uden drab og vold. Smukke ønsker? Ja. Realistiske ønsker? Desværre ikke. Vil jeg kæmpe for, at ønskerne går i opfyldelse? Også i den grad. Tror jeg på, at ønskerne nogensinde bliver virkelighed? Nej, men det skal ikke forhindre mig i at kæmpe for mine ønsker.

Vores juleønsker har det med at blive så store, at de reelt set bliver urealistiske. Det gælder de universelle ønsker, men det gælder egentlig også vores egne. Vi kan da godt alle sammen ønske os en sportsvogn, men hvis vi virkelig tror, at der ligger en Ferrari under træet, så bliver vi nok skuffede. Hvis vi nu i stedet ønsker os en ulu eller en gave fra en lokal butik, så er sandsynligheden for, at vi bliver glade langt større.

Det samme gør sig gældende med vores nytårsforsætter. Jo mere realistiske og beskedne vores forsætter er jo større er sandsynligheden for, at vi får en succesoplevelse. Jeg kunne da godt lave et nytårsforsæt om, at jeg i 2018 skulle dyrke sport hver dag. Men inderst inde ved jeg jo godt, at det er urealistisk. Derfor ville det være et langt bedre nytårsforsæt, at jeg i 2018 skal dyrke motion to gange om ugen. Det er realistisk og opnåeligt, og hovedformålet er jo komme i gang med at træne.

Drømmen om selvstændighed
Og hvorfor så al denne snak om juleønsker og nytårsforsætter? Det skyldes ganske enkelt, at vi fra Demokraterne ser en uheldig tendens i den hjemlige politiske verden. En tendens, der truer vores økonomi og vores velfærd. En tendens, der går ud på at ønske sig langt mere end man kan få og dermed love langt mere end man kan holde. Det er fint at drømme, og det er fint at ønske, men man skal gøre begge dele med udgangspunkt i virkelighedens verden og i hvad der kan lade sig gøre. I øjeblikket har vi en koalition, der drømmer og ønsker stort, men som desværre ikke har noget at have sine store drømme i.

Koalitionen har erklæret, at Grønland uigenkaldeligt er på vej mod selvstændighed. Man har endda nedsat en forfatningskommission, der skal bane vejen hertil. Men i den proces er det som om, at man har glemt nogle vigtige skridt. For det første er der 32 sagsområder som vi endnu ikke har hjemtaget. For det andet kan koalitionen ikke skrue en økonomi sammen, der giver overskud på Finansloven (vi har brug for et overskud på rundt regnet 5 milliarder kroner, såfremt det nuværende velfærds- og serviceniveau skal opretholdes ved en selvstændig statsdannelse). For det tredje har vi fortsat alt for mange sociale problemer som eksempelvis omsorgssvigt af børn. Og for det fjerde er vores generelle uddannelsesniveau stadig alarmerende lavt i forhold til de lande vi gerne vil sammenligne os med.

Sagt med andre ord; koalitionens juleønske for i år er selvstændighed, og deres nytårsforsæt for det kommende er ligeledes selvstændighed.

Demokraterne ønsker også, at vi i Grønland opnår selvstændighed, men det er sørme ikke vores juleønske for i år. Vores juleønske er i al beskedenhed at tage små skridt ad gangen. Vi ønsker, at der om et år er lidt flere mennesker i vort land med en erhvervskompetencegivende uddannelse. Vi ønsker, at der er færre drab, voldtægter og voldsepisoder. Og vi ønsker frem for alt, at der er færre børn der bliver omsorgssvigtet.

Det er vores nytårsforsæt at arbejde for at skabe små forandringer og forbedringer, så vores samfund hele tiden udvikler sig i den rigtige retning. Men vi vil ikke hoppe med på den bølge af urealistiske løfter og målsætninger som vi ser og hører fra koalitionspartierne.

Nogle politikere herfra har sågar lovet, at det er realistisk med selvstændighed om ganske få år. For Demokraterne svarer det lidt til, at de lover fred i verden eller at de vil udrydde alle seksuelle overgreb.

Igen; er det ønsker som vi fra Demokraterne deler? Ja. Er det ønsker, vi betragter som realistiske? Desværre nej.

Pas på hinanden
Demokraternes ønske for 2018 – som samtidig er vores nytårsforsæt – er, at vi alle får en mere realistisk tilgang til, hvad der kan lade sig gøre og hvad der ikke kan lade sig gøre. At vi hele tiden tager små skridt i den rigtige retning, så endnu flere får en tryg barndom, så endnu flere får en uddannelse og så hele samfundet har en fornuftig vækst.  Dette er især vigtigt at holde sig for øje i et år som 2018, hvor vi stensikkert får et valg til Inatsisartut. Et valg, hvor vi nok igen desværre vil se en perlerække af politikere fremkomme med urealistiske ønsker og drømme.

Her er det altså vigtigt, at vi alle – politikere, medier, borgere – stiller kritiske spørgsmål til disse løfter. Og hvis man ikke kan komme på andet, så spørg, hvem der skal betale og hvordan der skal betales?

Grønland er et smukt og dejligt land med smukke og dejlige mennesker, og der er intet andet sted på denne klode, hvor jeg hellere vil bo. Men vi skal huske at passe godt på os selv og på hinanden. Det gør vi ikke ved at kaste os hovedløst ud i en selvstændighed, hvor der ikke er styr på hverken økonomi, uddannelsesniveau eller på de sociale problemer. Det gør vi ved at have en realistisk og langsigtet tilgang til tingene, så tingene bliver gjort ordentligt og med respekt for den enkelte.

Fra Demokraterne skal der hermed lyde en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Og husk; det er tilladt at drømme stort, men det er klogest at drømme realistisk.


Number of views (287)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.