Nyheder

§ 37: Koalitionspartierne stiller alt for mange spørgsmål

§ 37: Koalitionspartierne stiller alt for mange spørgsmål

Author: Demokraatit/17. marts 2017/Categories: Nyheder

Rate this article:
No rating

Demokraterne er glade for, at der er mulighed for at stille spørgsmål til Naalakkersuisut. Det er et vigtigt arbejdsredskab for os medlemmer af Inatsisartut. Men i vores optik bør det primært være et arbejdsredskab for oppositionen. I øjeblikket bliver der stillet alt for mange spørgsmål fra koalitionspartierne. Og kvaliteten af spørgsmålene skal blive langt bedre.

Formanden for Naalakkersuisut og Formanden for Inatsisartut er røget i totterne på hinanden vedr. Inatsisartutmedlemmernes mange spørgsmål til Naalakkersuisut. Demokraterne er glade for, at der nu kommer fokus på dette for der er ingen tvivl om, at der bliver stillet for mange spørgsmål som Inatsisartutmedlemmerne selv burde være i stand til at finde svar på.

Somme tider virker det som om, at nogle af spørgsmålene udelukkende bliver stillet i håb om at opnå lidt omtale i medierne, da svarene kunne være fundet ved en simpel søgning på Google, i Finansloven eller ved at rette henvendelse til den relevante udvalgssekretær i Inatsisartuts Bureau. På den måde synes vi godt man kan sige, at retten til at stille § 37 spørgsmål en gang i mellem bliver misbrugt.

Herudover er det vigtigt for Demokraterne at pointere, at spørgsmål til Naalakkersuisut primært burde være et arbejdsredskab for oppositionen, da vi jo ikke har direkte adgang til Naalakkersuisut på gruppemøder med videre. Det har man altså i koalitionspartierne. Det er derfor helt vildt, at det er koalitionspartierne, der tegner sig for omkring 66 procent af alle spørgsmål til Naalakkersuisut her i 2017.

Til sammenligning har den nuværende danske regering lige passeret sine første 100 dage. Siden da er der kun et eneste folketingsmedlem fra et regeringsparti, der har stillet et spørgsmål til regeringen. Det vil sige, at regeringspartierne i Danmark har stillet langt under 1 procent af spørgsmålene. Det er altså noget af en forskel.

Demokraterne mener, at der bliver brugt alt for mange ressourcer på at besvare § 37 spørgsmål, og vi har følgende idéer til, hvordan mængden kunne blive begrænset:

1. Politikere fra koalitionspartierne burde være langt bedre til at henvende sig direkte til medlemmerne af Naalakkersuisut eksempelvis på gruppemøder og lignende.

2. Formandskabet i Inatsisartut burde stille større krav til kvaliteten af spørgsmålene, og standse de spørgsmål, hvor det åbenlyst er muligt for Inatsisartutmedlemmet selv at finde svar via eksempelvis en google-søgning eller ved at slå op i Finansloven.

3. Naalakkersuisut bør have ret til i sine svar blot at henvise til en konto på Finansloven eller linke til en hjemmeside i stedet for at komme med en længere forklaring eller uddybning.

Så ja; Demokraterne støtter fuldt ud Inatsisartutmedlemmers ret til at stille § 37-spørgsmål, men vi mener samtidig, at der i højere grad burde stilles krav til kvaliteten af spørgsmålene, så der ikke skal bruges kostbare ressourcer og kostbar tid på at besvare spørgsmål, som Inatsisartutmedlemmerne dybest set selv kunne have fundet svar på.


Mvh.
Michael Rosing og Randi Vestergaard Evaldsen
Inatsisartutmedlemmer for Demokraterne

Number of views (1427)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.