Nyheder

§ 37: Opførsel på sociale medier

§ 37: Opførsel på sociale medier

Author: Demokraatit/23. februar 2017/Categories: Nyheder

Rate this article:
No rating

I medfør af § 37 i Forretningsorden for Inatsisartut fremsætter jeg hermed følgende spørgsmål:

Spørgsmål til Naalakkersuisut vedr. acceptabel opførsel på de sociale medier:

Følgende fem spørgsmål relaterer sig til en debattråd som Naalakkersuisoq for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke har opstartet i Facebook-gruppen: ”Politikkikkut oqalliffik - Politisk diskussionsforum” (indlægget fra Naalakkersuisoq for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke kan læses i begrundelsen for spørgsmålene):

1. Finder Naalakkersuisut det i orden, at Naalakkersuisoq for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke som også er ansvarlig for medier, altså også sociale medier agerer på denne måde på Facebook?

 2. Er Naalakkersuisut enig med mig i, at Naalakkersuisoq for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke qua sit hverv bør gå forrest som et godt eksempel i sin ageren på de sociale medier, og mener Naalakkersuisut, at hun har gjort det med dette opslag?

3. Kan Naalakkersuisut acceptere at sådanne forhold bliver fremlagt af et medlem af Naalakkersuisut på Facebook?

4. Hvad er Naalakkersuisuts holdning til, at et Medlem af Naalakkersuisut nedgør og mistolker et partis holdninger og meninger på Facebook?

5. Anser Naalakkersuisut det som problematisk, at Naalakkersuisoq for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vælger at kommentere og nedgøre et § 37 spørgsmål stillet af et Inatsisartutmedlem på Facebook, når det må forventes, at det samme medlem af Naalakkersuisut ender med at skulle besvare det pågældende spørgsmål?
(Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraterne)

Begrundelse:
Demokraterne finder det uacceptabelt, at et medlem af Naalakkersuisut nedgør og bevidst mistolker et andet partis holdninger på Facebook – vi finder det skærpende, at der i dette tilfælde er tale om et afsendt § 37 spørgsmål, som det pågældende medlem af Naalakkersuisut formentlig selv kommer til at besvare.

Demokraterne mener, at medlemmerne af Naalakkersuisut har et særligt ansvar som forbilleder på de sociale medier, og at disse især skal foregå med et godt eksempel i offentlige fora som eksempelvis ”Politikkikkut oqalliffik - Politisk diskussionsforum”.

Her er hele indlægget fra Naalakkersuisoq for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke (indlægget er oprindeligt skrevet på grønlandsk – nedenstående er min oversættelse til dansk):

”Det gør Nivi en anelse trist over formålet med at åbne op for grønlandsksprogede uddannelser.

Det står i koalitionsaftalen, at der skal arbejdes for at rent grønlandsksprogede borgere kan tage sig en uddannelse. Derfor er det Naalakkersuisuts mål at give rent grønlandsksprogede borgere bedre muligheder for at uddanne sig. Flere uddannelsessteder har allerede erfaringer med rent grønlandsksprogede uddannelser med gode resultater. For eksempel har pædagogstuderende med rent grønlandsksprogede undervise opnået det bedste resultater nogensinde, da de blev færdiguddannet.

Idag kan man tage sin eksamen på sit eget sprog, hvis man søger om det. Det er vores mål at øge mulighederne endnu mere,  for eksempel ved at etablere muligheder for undervisning  i dansk og engelsk for rent grønlandsksprogede uddannelsessøgende.

Nivi påpeger i sin kritik, at det er spild af midler at etablere rent grønlandsksprogede uddannelser, men jeg er selv af den opfattelse, at det vil blive langt dyrere hvis vi ikke etablerer muligheder, idet alle har en værdig selv rent grønlandsksprogede, og hvem er det lige vi skal servicere? De allerfleste er grønlandsksprogede.

I forhold til Naalakkersuisuts sprogpolitik, er det ikke kun de grønlandsksprogede der er tale om. Det er også Naalakkersuisuts mål, at etablere muligheder for, at alle herboende borgere kommer til at beherske grønlandsk.

Når det er sagt, så skal jeg gøre opmærksom på, at fordi vi gerne vil give rent grønlandsksprogede flere muligheder, er dette ikke ensbetydende med at vi vil udelukke andre. Vi arbejder jo konkret på  at åbne endnu mere op for at herboende kan tage sig en uddannelse i udlandet, jeg har i den forbindelse til hensigt, at fremlægge et ændringsforslag til uddannelsesloven.

Vi har også planer om at indføre engelskundervisning fra 1. klasse i folkeskolen, det er derfor usandt, når det postuleres at vi vil lukke og inde og kun arbejde med grønlandsk som redskab. Vi har iværksat markante sprogtiltag og ovennævnte er således kun et udsnit af de tiltag vi har iværksat hidtil, uden at komme nærmere ind på alt andet".

Der ønskes svar på spørgsmålene indenfor 10 arbejdsdage.

Number of views (1623)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.